Οδηγίες

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες και οδηγίες που θα φανούν χρήσιμες σε όσους θέλουν να εμπλακούν στο ΣΧΟΛΙΚΌ STREET ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΤΕΧΝΗΣ και ΑΠΟΔΟΧΗΣ.

                                                           Από το Φεστιβάλ Τέχνης και Αποδοχής 2ου Δ.Σ. Αχαρνών
@Generation 2.0
Έργο του WD(Wild Drawing)

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΟΡΓΑΝΏΝΟΥΝ
Είναι μια πρωτοβουλία της Ελένης Καραγιάννη (εικαστικός και συντονίστρια Εκπαίδευσης προσφύγων στη δομή του Σχιστού) η οποία έχει την ευθύνη του γενικού συντονισμού. Έχει την κάλυψη της συλλογικότητας εκπαιδευτικών/καλλιτεχνών: ΔΙΚΤΥΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΔΡΑΣΗΣ, και γίνεται σε συνδιοργάνωση με τον  ΔΉΜΟ ΑΘΗΝΑΊΩΝ και συγκεκριμένα με την αντιδήμαρχο Για το Παιδί του Δήμου Αθηναίων, κ. Μαρία Ηλιοπούλου και τον αντιδήμαρχο Μεταναστών, Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης, κ. Ελευθέριο Παπαγιαννάκη.
Η δράση υποστηρίζεται από τον Συνήγορο του Πολίτη / Συνήγορο του Παιδιού και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

ΓΙΑΤΊ ΓΊΝΕΤΑΙ
Αν και στην αρχική ιδέα των Φεστιβάλ Τέχνης και Αποδοχής ο στόχος ήταν το σχολείο να ανοιχτεί στην κοινότητα και να γίνει ένας ενιαίος χώρος με αυτήν , στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ το αλλάξαμε κάπως. Αυτήν τη φορά τα σχολεία (όσα το επιθυμούν) θα ενωθούν με την κοινότητα σε μια γιορτή Χαράς, Τέχνης, Αλληλεγγύης, Αποδοχής και Αγαπης που θα γίνει στον Δρόμο, στην καρδιά της πόλης.
Μέσα από αυτό το ενεργητικό “άνοιγμα” του ελληνικού σχολείου προσδοκούμε πως θα συμβούν τα παρακάτω:
- Θα αποκτήσουν ορατότητα” όλες εκείνες οι καλές πρακτικές που συμβαίνουν στα ελληνικά σχολεία γύρω από τη διαπολιτισμική προσέγγιση, την συμπερίληψη και την αποδοχή της ετερότητας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αντιρατσιστικό λόγο, κ.α.
-Αλληλεπίδραση της σχολικής κοινότητας με άλλους πολιτισμούς και πολιτιστικά στοιχεία.
κ.α.
ΠΌΤΕ ΘΑ ΓΊΝΕΙ
Σάββατο 2 Ιουνίου από τις 3μμ έως και τις 12.00μμ
(από τις 2μμ-3μμ θα μπορεί να γίνει το στήσιμο των εργαστηρίων και των περιπτέρων).


ΠΟΥ ΘΑ ΓΊΝΕΙ
Στον πεζόδρομο της Ερμού από την πλευρά του Θησείου και του Συλλόγου Αρχαιολόγων Αθήνας . 


ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΛΆΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ
  1. Μπορούν να λάβουν μέρος όλα τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων κατά προτεραιότητα και εκείνα εντός νομού Αττικής, από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία,Δημοτικά, Γυμνάσια , Λύκεια ).  Είναι ευπρόσδεκτα ακόμα και Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ που δραστηριοποιούνται με ομάδες φοιτητών σε ειδικά προγράμματα που αφορούν την Συμπερίληψη και την Αποδοχή της Ετερότητας.
  2. Οργανώσεις και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη θεματική στο ελληνικό σχολείο και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
  3. Κοινότητες και ομάδες μεταναστών, Ρομά, Ατόμων με αναπηρία, κ.α.
  4. Καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες, street artists, κ.α.
  5. Οικογένειες σε οποιοδήποτε  σχήμα
Όλοι όσοι εμπλακούν στο συντονισμό του φεστιβάλ ή προσφέρουν κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι σε εθελοντική βάση.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Είμαστε σε επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ώστε να μας εξασφαλίσουν μια μικρή σκηνή και ηχητικό εξοπλισμό που θα μπορεί να καλύψει ακουστικά μουσικά σχήματα.
Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ηλεκτροδότηση για τις ώρες του Φεστιβάλ αλλά να έχετε στο νου σας πως οι συνθήκες θα είναι συνθήκες δρόμου, οπότε να είστε προετοιμασμένοι και για ένα περίπτερο ή δράση χωρίς τη δυνατότητα να έχετε ρεύμα.
Στη περίπτωση που τελικά θα έχουμε θα πρέπει να μεριμνήσετε για μπαλαντεζες και ότι σχετικό χρειαστείτε.

Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε για την προβολή της δουλειά σας, θα πρέπει να μεριμνήσετε οι ίδιοι.


ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΊ ΤΗΝ ΉΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΆΛ
Κατά μήκος του πεζόδρομου, αριστερά και δεξιά θα στηθούν μικρά τραπέζια ενημέρωσης (μικρά περίπτερα, μπάνερς κτλ).
Αναλογεί για κάθε ομάδα/σχολείο, χώρος με πλάτος όσο 2-3 σχολικά θρανία.
Επειδή είναι Street Art Festival σας προτρέπουμε να αυτοσχεδιάσετε με κούτες, χαρτόνια, υφάσματα, μπαλόνια και κατασκευές που θα φτιάξουν τα παιδιά, αντί να εκτυπώσετε ή να παραγγείλετε τυποποιημένα. Μπορείτε να απλώσετε χαλιά ή μουσαμάδες στο έδαφος και εκεί πάνω τα παιδιά να δείξουν σε μορφή εργαστηρίου, σε άλλα παιδιά, κάποια κατασκευή πχ καλαθοπλεκτική, μάσκα, κόσμημα κτλ., ή κάποιο βιωματικό παιχνίδι. 
Στόχος είναι να εμπλακούν τα ίδια τα παιδιά στο ΤΙ θα παρουσιάσετε και ΠΩΣ. 
Είναι το δικό τους Φεστιβάλ μην το ξεχάσετε! :-)

Για τις ομάδες που θα κάνουν κάποιο εργαστήριο πχ εργαστήριο Κρουστών ή χορού, θεάτρου, εικαστικών,θα τους δοθεί ειδικός χώρος.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Θα υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις που θα βάλετε το περίπτερό σας και αυτός θα έχει οριστεί ύστερα από επικοινωνία που θα έχει μαζί σας ομάδα εθελοντών συντονιστών το προηγούμενο διάστημα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ /ΜΜΕ
Όπως είχαμε πει και στην πρώτη συνάντηση μόλις κοινοποιηθεί το 1ο επίσημο δελτίο τύπου, θα μπορείτε όλοι να επικοινωνήσετε τη δράση σας με όποιον τρόπο επιλέξετε, είτε με event στο Facebook, είτε με Δελτίο τύπου, με συνέντευξη, σποτάκι κ.α., αρκεί να αναφέρονται ο τίτλος του φεστιβάλ και οι συντελεστές.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΤΙ;
Στόχος μας είναι να γίνει θεσμός όπου κάθε χρόνο θα δίνουμε ραντεβού στο ίδιο σημείο, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και μαζί με τους φίλους μας θα γιορτάζουμε την Ετερότητα.

Αυτό το  Φεστιβάλ επιθυμούμε να λειτουργήσει ως κάλεσμα ή ως δείγμα καλής πρακτικής ώστε και άλλα σχολεία σε όλη την επικράτεια της χώρας, να ετοιμάσουν παρόμοιες γιορτές στην κοινότητά τους.


Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση

Ελενη Καραγιάννη
Επιμελήτρια Φεστιβάλ
Εικαστικός/
Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων

     Από το Φεστιβάλ Τέχνης και Αποδοχής 16ου ΔΣ Ιλίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάλεσμα συμμετοχής στο Παιδικό Φεστιβάλ Τέχνης και Αποδοχής.

Μετά την τόσο μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ Τέχνης και Αποδοχής που εγινε το Σάββατο στο Ναυπλιο, ξεκινάει επίσημα η διοργάνωση του 2ου Π...